Rugpijn door kraakbeenverlies en wat je eraan kan doen

Rugpijn door kraakbeenverlies

Een veel voorkomende oorzaak van rugpijn is slijtage van het kraakbeen dat zich in de wervelkolom bevindt. De term die wordt gebruikt voor kraakbeenverlies in je gewrichten en je wervelkolom is artrose. Doordat het kraakbeen dat tussen de rugwervels zit slijt, gaat bewegen minder soepel en doet het meer pijn. Het kraakbeen zorgt er namelijk voor dat de bewegingen in je gewrichten en wervels soepel zijn, en de stroefheid die je zeker op oudere leeftijd vaak kan voelen bij het bewegen is het resultaat van je botten die door een gebrek aan kraakbeen vaster zitten. In de gewrichten kan dit ertoe leiden dat je botten meer langs elkaar kunnen gaan schuren, omdat het kraakbeen wat tussen de botten zat is versleten. Dit leidt dus tot enorme pijn bij het bewegen.

De oorzaken

Doordat het pijnlijker wordt om goed te bewegen, wordt het vaak ook moeilijker om wat aan de vastheid te doen. Gebrek aan beweging helpt uiteraard niet tegen het verouderingsproces van de wervels en gewrichten. En het helpt eigenlijk ook niet tegen veroudering in het algemeen. Het is daarom wijs om je kraakbeen te helpen en om te proberen er iets aan te doen.

Het slijten van het kraakbeen heeft verschillende oorzaken. Veroudering is de voornaamste oorzaak, maar ook hangt het samen met je voeding en met wat je gewrichten in je dagelijks leven te voorduren hebben. Beoefenaars van meer fysieke beroepen hebben vaak eerder last van artrose in bepaalde gewrichten waar in hun werk vaak veel druk op komt. Maar ook mensen met werk waarbij veel computergebruik hoort, kunnen last krijgen van hun rugwervels als ze bijvoorbeeld elke dag langdurig in een onjuiste houding achter hun bureau zitten.

Supplementen

Bij het onderhoud of herstel van je kraakbeen kunnen supplementen goed helpen. Of je nu in beginnende mate last heb van rugpijn of gewrichtspijn, of dat je al artrose-klachten hebt en plekken waar het kraakbeen al ver is versleten. Onderzoek toont aan dat o.a. de supplementen glucosamine en chondroïtine, wat twee bouwstoffen zijn voor kraakbeen, de last in je gewrichten kunnen verlagen. Het zijn supplementen die goed worden opgenomen door het lichaam, en je gewrichten en wervels goed kunnen bereiken. Glucosamine en chondroïtine zijn gemakkelijk online te bestellen. Zeker voor ouderen zijn deze supplementen aan te raden bij gewrichtspijn, ze geven echter geen garantie dat alle pijn geheel zal verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *