Sneller herstellen bij een operatie

De meeste operaties zijn heel zwaar, het zijn werkelijk aanslagen op je lichaam wat veel energie kost. Toch is er veel wat je zelf kan doen om het hele proces te helpen, zowel voor, tijdens als na de operatie. Je conditie is namelijk heel belangrijk, hoe fitter je het ziekenhuis in gaat hoe beter je eruit komt.

De voorbereiding

Het is belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen als voorbereiding voor een operatie, er zijn ziekenhuizen waar patiënten als voorbereiding meerdere keren per week naar een fysiotherapeut gaan om te werken aan hun kracht en conditie. Vaak blijkt dat deze patiënten hierdoor minder complicaties kregen. Als het ziekenhuis dit niet aanbiedt is er ook veel wat jezelf kan doen, probeer veel te wandelen of te fietsen of maak zelf een afspraak bij een fysiotherapeut. Probeer tot op de dag van de operatie te blijven bewegen, door één hele dag in bed te liggen kun je al veel spiermassa kwijtraken. Goede voeding is ook belangrijk, door ondervoeding raak je spiermassa en gewicht kwijt, waardoor je langzamer zal herstellen na een operatie. Ook loop je hierdoor meer kans op complicaties en infecties, dat wil je ook niet. Een belangrijke voedingsstof is eiwit, deze helpt je lichaam de spier in conditie te houden en zorgen voor een snellere genezing van de wonden.

Wat moet je doen na de operatie?

Na de operatie is het zaak om zo snel mogelijk weer wat te gaan bewegen om de spieren weer te activeren. Er zijn meerdere dingen die je kan doen, probeer zo snel mogelijk zelfstandig weer overeind te komen en zelfstandig naar de WC te gaan. Blijf als het mogelijk is ook niet de hele dag in bed liggen, maar probeer rechtop te zitten en probeer meerdere keren per dag een rondje te lopen. Ook de voeding is weer hierbij weer belangrijk, de juiste voedingsstoffen zijn belangrijk om sneller te herstellen en aan te komen. Als veel eten niet lukt, deel het dan op in kleinere maaltijden. Waarschuw ook de dokter als het echt niet lukt en als je juist gewicht verliest.

Meer nazorg

Een verblijf in het ziekenhuis kost het ziekenhuis ook veel geld, waarschijnlijk zullen ze proberen zo snel mogelijk jouw bed weer vrij te krijgen. Het kan echter zo zijn dat je nog meer nazorg nodig hebt en dat dit thuis niet mogelijk is. Voor deze situaties kan je gebruik maken van een herstellingsoord of zorghotel. Hierbij krijg je alle benodigde zorg na de operatie om goed te kunnen herstellen, vaak hebben zorghotels een eigen team van artsen met allerlei medische specialismen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *